Kategoria
WegetariańskiPoziom trudności
ŁatwyCzas przygotowania
30 minIlość porcji
1 porcjaSkładniki
- 200 g masła
- 180 g naturalnego cukru trzcinowego BIO PROBIO
- 4 jajka
- 6 łyżek maślanki
- 220 g mąki jęczmiennej razowej drobno zmielonej BIO PROBIO
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- drobna sól morska
- mielony cynamon
- mielona gałka muszkatołowa
- 220 g marchewki
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Wymieszaj mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do drugiego naczynia dodać masło, cukier i ubić, następnie dodać żółtka i maślankę. Dodaj suchą mieszankę, marchewki i wymieszaj. Na koniec wymieszaj białka z pianką i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Ciasto wylewamy do foremki o średnicy 20-26 cm i pieczemy około 1 godziny. Odczekaj 10 minut, wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia.
Jak zrobić ciasto marchewkowe wege możesz udekorować według swojej wyobraźni.
Lista zakupów
0