Ciasta i desery Przepisy

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Dodano: 1 czerwca, 2023
Kategoria
Wegetariański
Poziom trudności
Łatwy
Czas przygotowania
30 min
Ilość porcji
1 porcja

Składniki

  • 200 g masła
  • 180 g naturalnego cukru trzcinowego BIO PROBIO
  • 4 jajka
  • 6 łyżek maślanki
  • 220 g mąki jęczmiennej razowej drobno zmielonej BIO PROBIO
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • drobna sól morska
  • mielony cynamon
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 220 g marchewki

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

Wymieszaj mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do drugiego naczynia dodać masło, cukier i ubić, następnie dodać żółtka i maślankę. Dodaj suchą mieszankę, marchewki i wymieszaj. Na koniec wymieszaj białka z pianką i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Ciasto wylewamy do foremki o średnicy 20-26 cm i pieczemy około 1 godziny. Odczekaj 10 minut, wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia.

Jak zrobić ciasto marchewkowe wege możesz udekorować według swojej wyobraźni.

Lista zakupów